“Keiseren av Portugalia” (1914) er beretningen om den fattige husmannen Jan i Skrotlycka og hans altoppslukende kjærlighet til datteren, Klara Fina Gulleborg. Når datteren flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene, rammes faren av galskap. Jan lever i en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg til keiser av Portugalia. Portrettet av Jan er vakkert og gripende. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærligheten over all forstand, og når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner. Selma Lagerlöf (1858-1940) er en av vårt århundres mest leste forfattere. I 1909 fikk hun Nobelprisen i litteratur, og i 1914 ble hun som første kvinne valgt inn i Svenska Akademin.
I 1921 reiste Roald Amundsen fra Østkapp og en mislykket ekspedisjon, tilbake til Norge. Med på reisen hadde han to små piker fra Øst-Sibir; Nita Kakot og Camilla Carpendale (som hun senere ble hetende). Jentene gikk på norsk skole og fikk norske venner. Men i 1924, sendte plutselig Amundsen fra seg pikene. Hvordan gikk det med dem? Hvordan kunne Amundsen gjøre noe slikt? Og hvorfor brakte han med seg jentene fra Sibir i utgangspunktet? I denne boken skriver medieprofessor Espen Ytreberg om en hittil ukjent del av Roald Amundsens liv: om kulturforskjeller, om modernisering, om familiebånd, reiser og stillstand.
På et middelaldertorv i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring. Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets bibliotek? I flere hundre år har hemmeligheten ligget der, en hemmelighet som kan avsløre hvorfor paven drikker så god vin, og hvordan det en gang var mulig å kjøpe seg et kardinalembete. En dag finner en ensom bibliotekar de glemte fortellingene; beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse. Om kunsten og virkeligheten. Da bibliotekaren gir seg i kast med papirene fra Vatikanet, blir resultatet skjebnesvangert.
“Klassen” vant Bokhandlerens sakprosapris i 2018. I denne boken følger vi sju ungdommer gjennom det siste året i videregående skole. Dette er ikke generasjon prestasjon med curlingforeldre, men ungdommer som kjemper for å henge med, å bestå eksamen, å bli noe i livet. Vi blir med når psyken svikter, når fest og slåssing blir viktigere enn lekser, når konfliktnivået hjemme når nye høyder, når kjærligheten blir vanskelig og når det tokulturelle livet blir umulig å håndtere. I alle disse situasjonene har elevene én person å gå til – kontaktlærer Anette, som strekker seg langt for å hjelpe, for å løse det uløselige. Hun er av den sjeldne lærertypen og fungerer som veileder, vaktbikkje og bestevenn.

Author