Kan vi leve gode liv, som også er gode for planeten? Det mener Bjørn Stærk. I denne boken deler han tanker om forbrukersamfunnet fra sykkelsetet. Hvordan skiller syklegleden seg fra bilkjøringsgleden? Hvem har sydd klærne dine? Og hvorfor er det så vanskelig å få reparert en mobiltelefon, sammenlignet med å bare kjøpe en ny? Gjennom å skalere ned livene våre, inkludert grådigheten vår, og ta ansvar for mennesker og natur som vi er avhengige av, kan vi kanskje nærme oss noe som ligner lykken. Bjørn Stærk er spaltist i Aftenposten, der han skriver om en rekke temaer særlig knyttet til politikk og verdier.
«En amerikansk slaves liv» er et portrett av borgerrettighetsaktivisten og statsmannen Frederick Douglass, som barn og ung mann. En biografi som gir leseren et direkte og usminket innblikk i Sørstatenes nedverdigende og brutale slaveri. Den dekker perioden fra da Douglass ble født, trolig i 1818, på en plantasje i Maryland, frem til 1838 da han la slaveriet bak seg og rømte til New York, og senere New Bedford i Massachusetts. Boken var en sentral inspirasjons- og informasjonskilde for Harriet Beecher Stowe da hun skrev sin antislaveriroman «Onkel Toms hytte».
Når foreldrene skiller seg, rokker det ved grunnlaget for hver og en av søsknene – men også ved den balansen og dynamikken som finnes i familien. Gjennom de tre søsknenes ulike blikk, fortelles en historie om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser
– og om hva som egentlig utgjør en familie.
Ragnhild Eskelands debutbok «Føling» er en roman om diabetes, oppvekst og om kampen for å akseptere seg selv. Romanen beskriver hvordan det er å leve med en kronisk sykdom. Hva vil det si å være syk? Hva betyr det når det er kroppen som angriper kroppen? Boken viser hvordan den kroniske sykdommen får innvirkning på alle tingene i livet som vi ellers tar for gitt, og hvordan sykdommer oppfattes som et moralsk problem.
Etter førti års ekteskap bestemmer Torill og Sverre seg for å skilles. De er sytti år, nylig pensjonert – og føler seg ferdige med familieprosjektet. Det gjør ikke deres tre voksne barn: Liv, Ellen og Håkon. For dem er familien fremdeles et viktig omdreiningspunkt, og opphavet til deres egne verdier, valg og ambisjoner.

Author